Project Name: ATMOSFIRE

Location: Jumeirah Road, Dubai UAE

Date Completed: June 2018

Architect: Firas Alsahin & Amjad Hourieh

Construction Company: Blue Camel Design LLC

4SPACE created a brand-new classic and at the same time trendy restaurant concept new to Dubai, it is a centrally open barbecue fire pit featuring six different culinary concepts from around the world.  A carnivore’s paradise, AtmosFire has been developed after an in-depth research and analysis.

As visitors enter AtmosFire restaurant, they will be stunned by the spectacular sight of a massive brick brazier spanning from floor to ceiling, taking centre stage and serving as the focal point of the entire space. Together with the striking open fire barbecue pit, guests will feel entertained and as much a part of the culinary action as the chefs whilst they spectate their carnivore feast being prepared.

4Space used Terrazzo material to cover most of the space including the floor, walls and tables. Adding Corten steel walls on the ground level with ember linear lighting inspired by the central open grill. The overall outcome is a stunningly modern vintage vision; rich in history and tradition yet innovative with clear lines and a truly stunning, inviting appearance.

The central fire pit was designed to be both a striking centre piece where guests can indulge in a truly social dining experience but also needed to meet the client’s requirement on a practical level. To fulfil these requirements 4Space chose to use brick, not only are they a practical solution as a non-combustible material they also offer up a new design element. The “broken bricks” effect at the start of the brazier is in complete contrast to the sleek and modern surfaces of the rest of the space. Over time as the bricks whether they will add even more to the vintage lived in appearance the clients desired. As a finishing touch and to further enhance the overall modern vintage look 4Space added black steel and copper fishes around the outside of the fire pit, following up with copper accents included throughout the overall design.