Project Name: What The Farmhouse

Location: Colorado, USA

Date Completed: November 2019

Interior Designer: Gina D’Amore Bauerle

Architect: Karen Sund

Construction Company: Kirella Homes

This custom new build was a blank canvas for D’Amore Interiors, the brief was to design a “Modern Glam Farmhouse”. The homeowners desired a private sanctuary for themselves, that would provide all the spaces their lives required, from a cook’s kitchen, his and hers private home offices, and a basement level for their teenage son to inhabit.

The greatest ongoing challenge in this project was maintaining proper scale. Many of the rooms were so large that normal scale furnishings, fixtures and finishes would seem out of balance. The kitchen alone is 800 square feet with a 24’ vaulted ceiling, so not only were the appliances and cabinets scaled up in order to look balanced, but a 10’ tall steel range hood was custom made to add weight and depth over the 60” range. D’Amore Interiors designed a 36” tall refrigerator handle backplates out of brass to help balance the scale of the side by side Sub Zero columns.

The upper level of this home, which solely housed his and her home offices with a powder bath in between, posed another layout problem. D’Amore Interiors decided to add an additional interior wall that would create a hallway space to both home offices that kept them each private from one another. The designers then decided to turn the new narrow and tall hallway they were left with into a library, so D’Amore Interiors designed built in shelving that would follow the vaulted roof line all the way up 18’ and house nearly one thousand books.

This home sits on a mountainside with nature in view in nearly every space. The designers used colour to draw, and in some cases, distract from certain elements. For example, D’Amore Interiors created a clean black and white kitchen so that the views of nature out the windows became the art. The blue accents in the master bedroom played off of the beautiful blue water of the swimming pool just outside their windows. In contrast, her home office features her favourite colour fuchsia so that there was no confusion that you were entering her personal space.

Every aspect of this design was a consideration of the architectural presence, landscape, and the family that was building their forever home. Due to the scale of the home, most of the finishes and features had to be equally substantial in size in order to maintain a natural balance. Each room has its own personality, but the design flows and transitions as you continue throughout. Each room had a specific purpose and was designed with intention for the people who would use them.