Project Name: Slope House

Location: South Korea

Date Completed: January 2020

Architect: Studio EON

Interior Designer: Studio EON

The project is located on a gentle slope of a mountainous topography in Wonju city, South Korea. Main design concept for this house is to compose a sloped surface that doubles as roof and facade. The roof is not only an apparatus that gives strong visual impact to residents and visitors, but also a metaphor of the slope of the Kam-Ak mountain at the site. Also the sculpted out terrace on the roof, which is facing toward the eastern mountain, provides a spectacular view.

In plan, the house consists of three volumes that are split underneath the sloped roof. The three volumes are arranged in a way that they are facing the approach trail and thus inviting visitors. Moreover, since the region is one of the coldest areas in South Korea, the compact volumes justify themselves in terms of energy efficiency. Sloping in both section and plan wise creates various spatial conditions. Points where the roof connects to the wall turns into canopies, eaves, balconies and courtyards, which all function as transition spaces between the inside and outside.

The third corten steel is used as an accent material between the zinc and brick, bridging the two finish materials. While the north facade has limited openings, the south facade has larger openings that allows day lighting to the interior space. Also, part of the roof surface extends down to the living room, creating an eave that filters summer sun lights. The terrace on the 2nd floor, connected by both the exterior spiral stair and the interior stair, is the best place of the house to appreciate the unobstructed views. The intimately sized terrace allows the residents to enjoy the eastern view, especially at sunrise.

Surrounded by mountains, the house blends itself to the environment by having a geometric gesture that resembles topography. By careful considerations regarding the slope of the site and the slope of the roof, it appears to be a part of the site, achieving the design goals. Moreover, the orientation of the house provides spectacular views and daylights to the residents throughout a year.