Project Name: Muskoka Cottage

Location: Muskoka, Ontario, Canada

Date Completed: October 2018

Interior Designer: Studio 8 Design Inc.

Architect: Richard Aubry OAA, Jardin

Developer: Redwood Property Group

Construction Company: S. Strickland Contracting

A luxury vacation home that takes its inspiration from nature, achieving a soulful, inspiring and relaxing retreat

The clients enlisted Studio 8 Design Inc. to design a vacation home that would allow them to truly relax away from the city. In order to create a tranquil retreat, Studio 8 Design Inc. emphasized the connection to the natural world which is restorative and relaxing.

Studio 8 Design Inc. took inspiration from the beautiful natural setting and found ways to incorporate natural elements into the design to create a connection between indoors and out. Wood was used extensively throughout to bring warmth and beauty to the space. For the slab feature walls, Studio 8 Design Inc. selected a natural stone whose pattern related to the trees outside. The hand-wrought bedposts in the master bedrooms also subtly suggest the trees. All the soft seating is deep and comfortable and upholstered in natural linens and cotton.

In order to achieve a look that was not traditional, but not too cold and modern, Studio 8 Design Inc. came up with a new concept for a cottage – contemporary and exquisitely detailed with rustic and authentic warmth. ┬áThe contemporary elements are found in the drywall reveals around windows and doors, clean-lined millwork, modern led lighting throughout, and large windows with minimal blinds that maximize views. ┬áThe rustic elements are found in the extensive use of wood, the custom barn doors, the black hardware and lighting, the X patterns, and the exposed black ductwork and raw beams.

The custom stump vanities were a favourite element of this project. Studio 8 Design Inc. wanted to create the sensory experience of feeling rainfall in a forest. From there a tree trunk was used to encase the vanity, a concrete sink with a hand-finished texture, and a ceiling-mounted sensor faucet which reminds one of rain.

In a world that is often feels harsh and disconnected, this project provides a connection to nature and heart-warming elements such as the extensive wood and stone. The design is complex and exquisitely detailed, yet there is a simplicity to the design that feels “meant to be”. The resulting space is comfortable and inviting and simply feels good to be in.