Project Name: San Fransisco Penthouse

Location: California, United States of America

Date Completed: 2019

Interior Designer: Alison Pickart

Architect: Stephen Sutro

A full-floor penthouse in one of the oldest co-op buildings in Pacific Heights was in need of a complete modern uplift. San Fransisco Penthouse by Alison Pickart was the successful result.

The project included entirely gutting the 7th floor of the building down to the concrete slab.  Architecturally, we rerouted the unit’s main utility (ductwork, electrical panels, AV equipment, etc.) into a ‘Central Cube’ of paneling that surrounds the one element they couldn’t relocate, the service elevator.

In creating this ‘central cube’, Alison Pickart and her team were able to open up the entire front half of the apartment into one huge space for the couple to be able to entertain with the most incredible access to their view of the Golden Gold Bridge, Presidio, Bay Bridge, City and Marina. They created a simple detail pallet with knife edge light coves that served as our ‘crown’, and flush base and casing details with (extremely hard to execute) reveals between wood and wall. The envelope of the apartment was kept neutral but with bronze and blonde tones so the art that was curated from their private collection between their homes in Sonoma and Mill Valley, could really shine.

The interior design references the clients love of art as (almost) every piece placed was customized or designed specifically for them. Throughout this project there are also quite a few notable custom pieces including, custom mill work paneling. DeGournay was also installed in the powder room.

There are quite a few notable aspects to this projects. One of the biggest goals and acomplishments for Alison Pickart and her team was to maximize the view and display the clients wonderful art collection. Alison states that with projects such as San Fransico Penthouse you really want the result to be a representation of the client. Their design opened the floorplan and the use of a neutral palette allowed for the artwork to shine.