Project name: Paddington Penthouse

Location: Sydney, Australia

Date completed: May 2019

Interior Designer: Hunt & Design – Maryann Schmidt

Construction Company: Schmidt Construction

The owner of this penthouse apartment in Sydney’s inner-city suburb of Paddington aimed to curate the perfect balance of a modern elegant design with their extensive art and travel collection. Downsizing from a traditional style house to an apartment, the client wanted to create a more modern design which was both space-efficient and that sang with luxurious details.

The penthouse has been unloved for many years and upon acquiring this property the client was determined to transform it and engage with its revered 360 views of all of Sydney’s iconic landmarks more freely.

Initially the brief was to replace the kitchen and bathrooms, however it soon became evident much more could be achieved in terms of layout and this brief expanded so that Hunt & Design touched every room and surface. The client was very excited that the designers would not only provide her with a more functional space but also give her all the luxurious details she admired.

For the kitchen, it needed to be open plan ideally including a butler’s pantry and a layout that lent itself to both entertaining friends and intimate meals with family. The brief also required a larger living area so a portion of the balcony was enclosed to create a casual lounge room, which seamlessly works within the open plan environment. This was decorated with deep reds and rustic Moroccan furnishings which link to the clients travel artefacts to be enjoyed day to day.

A classic colour palette of black, white, brass and marble for the fixtures is seen throughout and lives gently alongside a deep Australian colour palette in both the furnishings and artwork. Reds, oranges, deep browns are all prevalent and this respectful relationship between the two palettes create an elegant yet deeply unique space.

Upon entry the guests eye is guided through a black panelled hallway which is adorned with art and opens up, to not only to the view, but the curved kitchen wall which flows and leads back into the butler’s pantry where there is a hidden pivot door so staff at parties can discreetly enter and leave. The design respectfully works with the environment from an aesthetic point of view. This home is in a prominent location so it was important it had a connection to its surrounds.