Project Name: Kolomuo

Location: Hawaii

Date Completed: December 2018

Architect: de Reus Architects

Interior Designer: Philpotts Interiors

Construction Company: Maryl Construction  

A series of pavilions interlocked together representative of the Japanese concept ‘Ma’, de Reus Architects’ project Kolomuo serves to celebrate the space between structures, creating transition and drama.

Set alongside an 1801 lava flow on the Leeward Coast of Hawaii’s Big Island, the 8,000 square foot, four-bedroom Kolomuo Residence was designed with a modern island architectural style that connects the homeowner to nature, the region and the local culture. Informed by modernism and experience in Hawaii, de Reus Architects used Japanese design philosophies and a sense of restraint as the driving factors underpinning the aesthetics of the home.

The overall layout is representative of the Japanese concept of ‘Ma’, which celebrates space between structures for transition and subtle drama. As such, each segment of the home is organized into a series of interlocking yet separate pavilions, which result in significant use of negative space between each.

The finish materials were selected for their natural beauty and durability, as well as their contribution to the minimalist aesthetic and quiet sense of restraint. From locally-sourced volcanic lava stones used for the site walls, to volcanic basalt stone incorporated into the flooring, natural materials are found throughout the private residence. Exterior finishes include zinc metal roof shingles, black anodized aluminum doors and window frames, painted steel fascia and columns, stone terraces, walls, and columns, and integral color cement plaster. Inside, stone and teak floors, grayish stained white oak ceilings, cabinetry, millwork, granite counters, and veneer plaster walls can be found.

The design of the home is successful because of the use of negative space between pavilions for transition space. These spaces, while a design challenge, were opportunities for experiential graciousness and highlighted a sense of arrival at each pavilion.

The resulting home is comfortable yet refined in quality, evoking a timeless architectural character, contextually appropriate for the setting.